Fiberoptikdagar 2017

Välkomna på Fiberoptikdagar 2017

Nu börjar det närma sig och vi behöver din anmälan omgående om du vill delta på workshoppen! Vi ser redan att det kommer bli en bra mix av deltagare och en spännande workshop, men vi välkomnar fler deltagare! Hör av dig till Åsa Claesson (asa.claesson [at] ri.se) så snart som möjligt!

Under dagarna får vi en bra översikt över hur fiberoptik används i svensk industri, goda möjligheter att dela erfarenheter och hitta samarbeten över olika tillämpningsområden, och en inblick i forskning och utveckling som pågår inom området.

Deltagare kommer från industrin, akademin och instituten. Tillämpningsområden spänner över medicinteknik, industriell mätteknik, energi, laser och optiska komponenter. 

Tider
Workshopen pågår från kl 12 den 17e maj till kl 14 den 18e maj. På förmiddagen den 17e maj hålls en teknisk fördjupning för intresserade. 

Teknisk fördjupning
På förmiddagen den 17e maj med start kl 9.30 (alltså innan workshopen), bjuds två pass med Teknisk Fördjupning (Optisk Specialfiber och Fibersensorer). Mer detaljer kommer på denna sida. 

Presentera er
En representant från varje organisation bjuds att ge en kort introduktion till hur fiberoptik är relevant för just er, och/eller hur ni tror att det kommer bli relevant i framtiden. Det finns också möjlighet att sätta upp posters eller demonstratorer, kontakta oss om du är intresserad så ser vi till att det finns plats.  

Anmälan
Vi är nu nära datumen för workshopen och behöver din anmälan genast, via formuläret på denna sida, eller per epost till asa.claesson [at] ri.se. Vänligen ange i kommentarsfältet: 

  • eventuella allergier/önskemål om mat (tex vegetarisk),
  • om du vill delta på Teknisk Fördjupning under förmiddagen den 17e maj,
  • om du inte avser att delta båda dagarna, samt
  • om du vill ha transport till och från tågstationen.

Kostnad
Workshopen är avgiftsfri, men vi behöver debitera en självkostnad på 1000 SEK (exkl moms) för catering och middag. Om du, trots anmälan, inte har möjlighet att delta behöver vi veta det allra senast 10 maj, annars behöver vi ändå fakturera dig.  

Kontakta
Kontakta Åsa Claesson, asa.claesson [at] ri.se, för mer information!

 

Praktiska detaljer

Acreo Fiberlab: RISE Acreo flyttade sin Fiberlab-verksamhet under 2016 och vi håller nu till strax öster om Hudiksvall, på adress Fibervägen 2-6. Vi håller workshopen högst upp i fiberdragtornen, 30m från marknivån. Räkna med fin utsikt över Hudiksvall. 

Tåg: SJ har flera avgångar från Stockholm och Arlanda, med snabbtåg till Hudiksvall. Tåg går också från Sundsvall. Vi ordnar med taxi eller buss från tågstationen till Acreo Fiberlab, där workshopen hålls. Vi möter upp vid tågen som landar i Hudiksvall 09.00 och 11.00 den 17e maj, och ordnar med transport tillbaka till tåget i tid för 15.00-avgången den 18e maj.

Det finns begränsat med taxibilar i Hudiksvall så om du inte kommer på de tider vi möter upp rekommenderar vi att du förbokar taxi. 

Hotell: Boka hotell i god tid, ett fyrtiotal rum finns förbokade på Statt för natten mellan 17-18 maj. 

  • Quality Hotel Statt Hudiksvall, 0650-150 60. Rum finns förbokade under Acreo, men du måste ringa och reservera ditt rum under ditt namn. Ange Acreo så får du vårt avtalspris. Betalning sker på plats eller mot faktura. 

Mer om tider och transport: Vid fint väder går det alldeles utmärkt att promenera till labbet från centrala Hudiksvall, men räkna med minst 40 minuter för promenaden. Vi ser till att det finns tid för incheckning på hotellet innan workshop-middagen den 17e maj. Bussar finns för att ta sig från workshopen till hotellet, från hotellet till middagen, samt på morgonen den 18e maj.  

Parkering: Det finns möjlighet att parkera vid Acreo Fiberlab. Det kan bli lite trångt, men det löser vi.  

Övrigt: Dagarna hålls till största delen på svenska. 

===

PROGRAM 

17e maj, onsdag
09.30 - 11.30: Teknisk fördjupning
Specialfibrer - Hur tillverkas fiber, vilka möjligheter finns? Vilka typer av specialfiber finns det och vad används de till?
Fibersensorer - Hur fungerar fiberoptiska sensorer och när är de relevanta att användas? Också en översikt över integration av fibersensorer i olika material, distribuerade mätningar över långa längder eller stora ytor och andra praktiska tekniker.  

11.30-12.30: Lunch

12.30-13.00: Välkommen och introduktion

13.00-14.30: Deltagarnas presentationer 

14.30-15.00: fika

15.00-15.30: Deltagarnas presentationer (forts)

15.30-17.00: Fibersensorer, Fokus på temperaturmätningar
Introduktion: vilka möjligheter finns, vad är utmaningarna och hur ser några av lösningarna ut?
Deltagarnas erfarenheter, pågående forskning och utmaningar. 

18 maj, torsdag

08.30-10.00: Fibersensorer, övriga industriella tillämpningar (töjning, vibration, mm)
Introduktion: vilka möjligheter finns, vad är utmaningarna och hur ser några av lösningarna ut? 
Deltagarnas erfarenheter, pågående forskning och utmaningar.

10.00-11.00: Fika, visning av Acreo Fiberlab (fiberdragning, MCVD)

11.00-12.00: Laser, Material, Bearbetning
Introduktion: vilka möjligheter finns, vad är utmaningarna och hur ser några av lösningarna ut? 
Deltagarnas erfarenheter, pågående forskning och utmaningar. 

12.00-13.00: Lunch

13.00-13.30: Laser, Material, Bearbetning (forts)

13.30-14.15: Medicinteknik 

14.15-14.30: Avslutande diskussion 

===

Date/time: 
Wednesday, May 17, 2017 to Thursday, May 18, 2017
Add to Calendar
Location: 
Acreo Fiberlab, Hudiksvall
Fibervägen 2-6
Hudiksvall
Sweden
SE
Contact: 
Åsa Claesson